Hem » Support » Kassasystem » Inställningar

Inställningar

 

Klickar man på kugghjulet öppnas fönstret som visas nedan.

 

När man klickat på kugghjulet i kassavyn kommer man till inställningar och längst ner till vänster finns ett antal knappar.

 

Rensa cachen – denna knapp kan användas för att se till att alla inställningar som görs slår igenom. Anledningen till att denna knapp finns är att Fortus POS nås genom en webbläsare och i webbläsaren sparas vissa inställningar lokalt på dator/surfplattan som används. Det gör att man behöver rensa dessa gamla sparade inställningar ibland för att de nya ska användas. Så om någon inställning ej slagit igenom kan klicka här, då laddas alla nya inställningar och data.

 

 

Insättning/Uttag – denna funktion används för att ändra växel-kassasaldot vid ett uttag eller en insättning. Ange först om det är en Uttag eller en insättning, fyll sedan i beloppet och klicka på knappen Utför Insättning/Uttag. För att kunna öppna kassan en ny dag måste man ange ingående växelkassa. Vid inlogg i den aktuella kassan kommer det upp en dialog där man får fylla i ingående växelkassa. 

 

 Skapa dagsavslut

Skapa dagsavslut – klicka här för att göra dagsavslut. Gör du inte detta vid dagen slut så kommer du bli ombedd nästa dag du loggar in. Vid dagsavslutet registreras innehållet i kontantkassan. Välj Töm växelkassan om växeln inte är kvar tills nästa dag. Klicka på Skapa dagsavslut för att registrera dagsavslutet. 

När dagsavslutet är gjort skapas en z-rapport.

Hämta rapport som pdf – klicka här för att hämta rapporten. Den sparas också så du kan hämta den vid senare tillfälle. 

Skriv ut – klicka här för att skriva ut. Kvittot skrivs ut på din kvittoskrivare, likaså om du använder kortterminalen Verifone VX680 med inbyggd skrivare.

 

Rapporter – klicka här för att se alla z-rapporter från dagsavsluten och alla x-rapporter. 

Skapa x-rapport – klicka här för att skapa en x-rapport. 

Skriv ut – klicka här för att skriva ut. Kvittot skrivs ut på din kvittoskrivare, likaså om du använder kortterminalen Verifone VX680 med inbyggd skrivare.

 

Om kassan – här står information om Fortus International som byggt kassasystemet, modellinformation samt versionsnummer. Det finns också information om den unika kassan inklusive tillverkningsnummer,

Kassaregisternummer (CCU-id) som registrerats hos skatteverket via Fortus leverantör av kontrollenhet och kassabeteckning (namn på kassan). Här finns också uppgifter om själva kontrollenheten.

 

Här finns inställningar för vilken skrivare som ska användas och vilka IP-nummer som skrivare respektive Betal/Kortterminal har. Dessa inställningar görs oftast en gång vid uppsättning men måste uppdateras om den kopplade hårdvaran ändras. 

 

Skrivartyp – beroende på vilken skrivare som ska användas så ställs det in här.

HTML – detta används för A4-skrivare, men kvittot får samma utseende som vid utskrift på kvittoskrivare.

PointAirPay – används om kvitto skrivs ut via Point/Verifone betalterminal.

StarWebPRNT – används om kvittoskrivaren från Star används.

A4 – används om en A4-skrivare används och formatet på kvitto (och faktura) ska passa ett A4-papper.

 

Här väljer du vilken kortterminal du använder eller om du har en ej kassakopplad terminal. Har du en Verifone VX680 så ska man fylla i IP-nummer i fältet IP betalterminal.

 

Inställningen Övningsläge används för att testa kassan eller vid upplärning. 

När kassan är satt i övningsläge står det ÖVNINGSLÄGE upp till höger i kassan.

Köp som genomförs i övningsläge får kvitton där det står tydligt att det endast är ett test och kvittot ej är giltigt. Köpet registreras också som ett testköp och ej ett riktigt köp av kassaregistret (certified control unit, CCU).

Obs! Se till att det inte görs Kort- och Fakturabetalningar vid Övningsläge då dessa blir riktiga transaktioner. Det finns ingen funktion för testköp av kort eller Faktura kopplat till funktionen Övningsläge.

 

Virtuellt tangentbord kan användas om du har en skanner kopplad till en surfplatta. Då kommer skannern att användas istället för surfplattans inbyggda tangentbord. För att då ha tillgång till ett tangentbord kan man aktivera det virtuella. Detta tangentbord anpassar sig också till vilken typ av fält du markerat för att editera. Ska du skriva in siffror visas ett numeriskt tangentbord och text så visas ett fullt tangentbord. 

 

Logga ut – klicka på ikonen som ser ut som en pil för att logga ut ur kassan.

Finns inget som matchar ovan filtrering. Vänligen ändra dina val.